اخبار

رفع نشتی با اتصالات هات تپ

اتصالات عملیات هات تپ را می توان به دو دسته تقسیم کرد، دسته اول اتصالاتی هستند که بعد از اتمام عملیات نیز روی لوله یا مخزن نصب می مانند و دسته دوم اتصالاتی هستند که حین و با اتمام فرایند هات تپ از مجموعه خارج می شوند. خود دستگاه هات تپ جزو اتصالات موقت محسوب می شود چرا که پس از اتمام عملیات از خط خارج می شود. البته در مواردی پیش آمده است که به هر دلیلی مثل بروز ایراد در عملیات هات تپ و در شرایطی که امکان خارج کردن دستگاه هات تپ وجود ندارد، دستگاه مدت ها در محل انجام عملیات به صورت نصب شده باقی مانده است، اما در حالت کلی دستگاه هات تپ جزو اتصالات موقتی در عملیات hot tap است. از جمله اتصالات دائم در عملیات هات تپ اتصالات سه شاخه ای هستند که به منظور تعبیه ورودی انشعاب جدید روی لوله نصب می شوند. این اتصالات بسته به نوع کاربرد می توانند اسپلیت تی، سدل نیپل یا ولدولت باشند.

این اتصالات روی لوله جوشکاری می شوند و سپس ولو متناسب با عملیات که پیش تر چک و بازرسی شده است روی آن ها نصب می شود و در نهایت با نصب دستگاه هات تپ روی ولوها، عملیات انشعاب گرم به انجام می رسد. اما باید توجه داشت که این مورد تنها کاربرد اتصالاتی نظیر اسپلیت تی به شمار نمی رود. این اتصال دارای کاربردهای عدیده ای است که هر یک از آن ها می توانند به سهم خود نقشی حائز اهمیت در پیشبرد فرایندهای مربوط به پایپینگ و سایر فرایندهای خطوط لوله داشته باشند. در زیر به مواردی از آن ها اشاره می شود و در خصوص یکی از موارد کاربرد اسپلیت تی ها و سدل نیپل ها توضیحاتی داده می شود.

کاربردهای اتصالات انشعاب گرم نظیر اسپلیت تی، سدل نیپل و ولدولت:

1.      در انجام عملیات انشعاب گیری گرم

2.      در مرحله پایپینگ به منظور تعیین مسیر انشعاب ها

3.      به منظور انجام اصلاحات و اقدامات اصلاحی

4.      برای مسدودسازی خطوط لوله

5.      برای ایجاد خطوط فرعی بای پس

6.      رفع نشتی با استفاده از این اتصالات

از مزایای اتصالات مذکور این است که می توانند در حالی که سیال درون لوله یا مخزن جریان دارد روی لوله نصب و جوشکاری شوند. البته در این خصوص باید بسیار احتیاط کرد و فرایند آن باید زیر نظر مستقیم مهندسین و بازرسینی انجام شود که نسبت به حساسیت ها و الزاماتی که در کار باید رعایت شود اشراف و تسلط کامل را داشته باشند.

در مواقعی که خط لوله یا مخزن دچار نشتی می شود راهکارهای متعددی برای رفع نشتی وجود دارد. پروژه های رفع نشتی معمولاً در صورتی انجام می شوند که خط تعطیل شده و دیگر جریانی درون سیال نیست. چه بسا واجدهای صنعتی برای مدت های مدید نشتی خط را تحمل کنند تا موعد shut down خط فرا برسد و در آن مقطع عملیات رفع نشتی را به انجام برسانند. اما یکی از راه ها برای این که بدون نیاز به اموشی خط  نشتی مرتفع شود استفاده از اتصالات هات تپ است. در میان اتصالات هات تپ، اسپلیت تی قابلیت نشتی گیری بسیار بالاتری دارد اما سدل نیپل، دیگر اتصال هات تپ نیز در این خصوص مثمر ثمر خواهد بود. این اتصالات hot tap مزایا و کاربردهای زیر را خواهند داشت:

  • اتصالات هات تپ برای رفع نشتی در صنایع انرژی، نفت، پالایش، توزیع و دیگر صنایع همسو بسیار استفاده می شوند چرا که با استفاده از آن هزینه های مربوط به خاموشی خط و.... از بین می رود.
  • برخی تجهیزات حیاتی  هستند و نمی توان آن ها را از سرویس خارج کرد. این تجهیزات در صورتی که با مشکلاتی نظیر نشتی برخوردند بدون شک می بایست نسبت به آن ها حساسیت به خرج داد. در این صورت اتصالات انشعاب گیری به روش داغ راهکاری مناسب برای رفع نشتی در ضمن حفظ کارکرد این تجهیزات خواهد بود.
  • لوله‌های دارای خوردگی، فرورفتگی، حفره بیش از سایر تجهیزات در معرض بروز نشتی قرار می گیرند در این صورت دو راه برای رفع مشکل وجود دارد. اول آن که روی سطح این لوله ها با یک لوله یا اتصال تقویت پوشش داده شود تا مشکلی نشتی رفع شود، در این صورت می توان با استفاده از اتصالات هات تپ به این مهم دست یافت. راه دوم نیز تعویض لوله می باشد که از طریق ایجاد خط بای پس ممکن است. برای این کار نیز نصب اتصالات و انجام هات تپ روی لوله ضروری است.
  • یکی از مزایایی که استفاده از اتصالات هات تپ برای رفع نشتی خط لوله دارد این است که فرایند مذکور با این اتصالات سازگاری کامل با مقررات ایمنی دارد و ضریب ریسک آن کاهش می یابد. بزرگ ترین منبع ریسک در این فرایندها حوشکاری اتصال روی خط لوله است که در صورت رعایت الزامات جوشکاری و استانداردهای جوش و هات تپ ریسک عملیات به صفر نزدیک می شود.

عملیات نشتی گیری با استفاده از اتصالات hot tap از طرح های ابداعی شرکت پیشگام صنعت ابزار محسوب می شود که امتحان خود را هم در تست و هم در عمل ثابت کرده است. برای این کار اغلب از اتصال سدل نیپل استفاده می شود چرا که جایگیری و نصب و جوشکاری آن روی لوله در مقایسه با اسپلیت تی فرایند ساده تر و مطمئن تری را دارد. اتصال دیگر هات تپ یعنی اسپلیت تی در این خصوص چندان کارآیی ندارد مگر آن که لوله از هر دو جانب خود دارای خوردگی و آسیب باشد. در غیر این صورت سدل نیپل که معمولا در هات تپ با سایزهای متوسط و کوچک مورد استفاده قرار می گیرد، اتصال بهتری برای رفع نشتی است. 

اگر مطلب مفید بود به اشتراک بگذارید:

نمایش 2303 دفعه
آخرین ویرایش در سه شنبه 28 شهریور 1396

درباره شرکت پیشگام صنعت

هات تپ خطوط لوله و مخازن از فرایندهای پیچیده و دارای متغیرهای تعیین‌کننده بسیار می باشد. نفس این عملیات با توجه به پیچیدگی هایش دشواری های خاص خود را داراست و از این رو ترجیح بر آن است که متغیرهای خارجی دخیل در تسهیل فرایند هات تپ تا جای ممکن کاهش پیدا کنند و مجری هات تپ تمرکز خود را بر خود عملیات متوجه کند.
به طور کلی دو دسته متغیر در پیشبرد فرایند هات تپ موجودند که بی‌توجهی به هیچ کدام از آن‌ها توجیه پذیر نیست؛ دسته اول متغیرهایی هستند که ذاتی عملیات هات تپ بوده و در هر عملیات تکرار می‌شوند؛ مثل فرایند آماده‌سازی تجهیزات، ساخت اتصالاتی نظیر اسپلیت تی، تجهیز دستگاه هات تپ، تست فشار، تست نشتی و از این قبیل. این دسته متغیرها در تمامی عملیات های انشعاب گرم هات تپ تکرار می شوند و از این حیث جزو بندهای عام و کلی در عملیات انشعاب گرم تلقی می شوند. در تمامی عملیات های هات تپ ما در درجه اول شرایط محیطی انجام کار را آماده کرده و سپس تجهیزات و ابزار آلات مورد نیاز برای کار را تدارک می بینیم. در درجه بعد فرایند ساخت اتصال هات تپ اعم از اسپلیت تی یا سدل نیپل شروع می شود و پس از نصب و تست روی لوله نصب می شود. سایر مراحل شامل نصب ولو و انجام عملیات هات تپ نیز بخشی از فرایند می باشند که چنان که اشاره شد جنبه عام و کلی داشته و در تمامی عملیات های انشعاب گرم تکرار می شوند. مجریان هات تپ معمولاً دستور کار مشخص و روتینی برای انجام این سلسله مراتب از انجام کار دارند.
اما از سوی دیگر با طیف دومی از متغیرها مواجهیم که بسته به نوع عملیات متغیرند. برای مثال محل انجام عملیات هات تپ، ارتفاع یا عمق کار، شرایط محیطی کار، زاویه هات تپ و... . در مورد دسته اول متغیرها رعایت الزامات و استانداردها ضروری است اما در خصوص دسته دوم متغیرها مجری هات تپ و کارفرما باید بکوشند در تعامل با یکدیگر تا جای ممکن از مزاحمت‌ها و تداخل‌های آن‌ها حین کار بکاهند تا پیشبرد پروژه هات تپ با کمترین حاشیه و بیشترین تمرکز و توجه همراه باشد. این دسته متغیرها دارای شرایط منحصر به فرد خود بوده و نمی توان به صورت کلی فرمولی مشخص برای شان ارائه داد، بلکه باید راهکارها و پاسخ های احتمالی به اقتضائات خاص فنی عملیات، به صورت مهندسی شده و ابداعی ارائه شوند. معمولاً روال کار بر این است که مجری عملیات هات تپ اطلاعات را تمام و کمال از کارفرما دریافت کرده و با اتخاذ تدابیر برای مشخصه های ویژه عملیات طرح اجرایی کار را تدوین کرده و به حضور مهندسین و بازرسان کارفرما اعلام می کند تا ایشان نیز نسبت به امکان یا عدم امکان طرح نظر خود را اعلام دارند. در صورت تأیید ایشان کار به انجام می رسد و در صورت عدم تأیید و یا ارائه پیشنهاد اصلاحی، مسئله از طریق کارگروه های فنی و مهندسی و تبادل نظر تا رسیدن به راه حل نهایی ادامه می یابد.
زاویه انجام عملیات هات تپ از جمله متغیرهای خارجی محسوب می‌شود که در صورت امکان قابلیت تغییر موقعیت و زاویه آن وجود دارد. البته چنان‌که اشاره شد این امر در صورتی مقدور است که کارفرما توان استفاده از انشعاب گرفته شده جدید جایگزین درخواست خود را داشته باشد. معمولاً انجام عملیات هات تپ در زاویه 0 درجه و به صورت افقی بهترین و کم حاشیه ترین عملیات هات تپ بر حسب متغیرهای خارجی محسوب می شود، و پس از آن هات تپ عمود در زاویه 90 درجه از بالا دارای مزیت است. اما در صورتی که هات تپ در زوایای مختلف نظیر 30، 45، 60 و مواردی از این نظیر را داشته باشد متغیرهای جدید مثل کنترل دستگاه هات تپ حین انجام عملیات و نیز پیش بینی های ویژه در خصوص محل تردد اپراتورهای عملیات هات تپ نیز بر کار افزوده می‌شوند. در این شرایط و به منظور تسهیل فرایند و کاهش متغیرها، تغییر زاویه عملیات هات تپ به ایشان توصیه می شود اما در صورتی که اقتضای کار و ماهیت انجام عملیات هات تپ به گونه ای است که انجام عملیات به صورت زاویه دار ضروری می‌نماید بدون شک نظر کارفرما بر تسهیل فرایند هات تپ ارجحیت دارد.