اخبار

راه‌اندازی فاز اول پالایشگاه ستاره خلیج فارس به اندازه ۲۵ روز واردات بنزین هزینه دارد

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، حامل انرژی (سوخت) به عنوان یکی از کالاهای استراتژیک در کشورهای مختلف شناخته شده است.

در این میان، بنزین به عنوان پرکاربردترین سوخت خودروها در کشور ما، از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. علاوه بر این، نقش بنزین در اقتصاد کشور به قدری پررنگ است که آمریکا در سال 1389، اقدام به تحریم فروش بنزین به ایران نمود؛ با توجه به اینکه در سال 1388، روزانه 21 میلیون لیتر (یعنی بیش از 32 درصد) از بنزین مصرفی کشور از طریق واردات تأمین می‌شد، تحریم این فرآورده نفتی می‌توانست اثر قابل توجهی در اقتصاد کشور داشته باشد، اما اجزای طرح‌هایی مانند تولید بنزین در واحدهای پتروشیمی و همچنین سهمیه‌بندی بنزین، تأثیر تحریم بنزین را به کمترین میزان رساند، به‌گونه‌ای که واردات بنزین به کشور در سال 1391، به کمتر از 2 میلیون لیتر در روز (یعنی حدود 3 درصد از بنزین مصرفی کشور) رسید.

اما در دولت یازهم، واردات بنزین بار دیگر شیب صعودی به خود گرفت و به 9.5 میلیون لیتر در روز (یعنی بیش از 13 درصد از بنزین مصرفی کشور) افزایش یافت که هزینه ای حدود 1.3 میلیارد دلار به اقتصاد کشور تحمیل کرد.

رشد واردات بنزین در سال 95 نیز ادامه دارد، به گونه ای که براسا‌س اظهارات مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، متوسط واردات بنزین در فروردین ماه امسال 12 میلیون لیتر در روز بوده است. استمرار این روند فزاینده واردات بنزین علاوه بر اینکه هزینه سنگینی به اقتصاد کشور تحمیل می‌کند، زمینه وابستگی کشور را فراهم می‌کند و می‌تواند زمینه‌ساز تحریم دوباره کشور شود.

دلایل افزایش واردات بنزین و راهکارهای کاهش آن در سال 95

به طور کلی، افزایش واردات بنزین در سال های اخیر را باید معلول دو عامل اصلی دانست؛ افزایش مصرف این فرآورده نفتی و توسعه کند طرح‌های پالایشگاهی.

وضع سیاستهای کنترل مصرف بنزین همچون سهمیه‌بندی، جایگزینی مصرف بنزین با سی‌ان‌جی، کاهش مصرف سوخت خودروها و یا گسترش شبکه حمل‌ونقل عمومی، می‌تواند نیاز کشور به واردات را کاهش دهد. به عنوان مثال، تجربه کشور نشان داده است چنانچه سهمیه‌‌بندی با قیمت‌گذاری صحیح صورت گیرد، انگیزه مردم برای کاهش مصرف بنزین به شدت افزایش می‌یابد.

هرچند دولت یازدهم در سال های اخیر به اجرای سیاستهای کنترل مصرف بنزین توجه چندانی نداشته است، ولی در حال حاضر، شرایط مناسبی برای اجرای این راهکار دارد، زیرا نمایندگان مجلس در جریان تصویب لایحه بودجه 95، دولت را موظف کردند که بنزین را در سال 95، به صورت دونرخی و با سهمیه‌بندی عرضه کند.

 اما به نظر می‌رسد راهکار اصلی کاهش سریع واردات بنزین کشور، افزایش سرعت توسعه طرح های پالایشگاهی کشور و به طور خاص، پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس در سال 95 است.

احداث پالایشگاه ستاره خلیج فارس که ظرفیت تولید روزانه 36 میلیون لیتر بنزین را دارد، از سال 1385 کلید خورده است؛ اما پیشرفت کند، این پالایشگاه در چند سال اخیر، مانع از وارد مدار شدن حتی یکی از فازهای آن شده است. به گفته مسئولان این طرح، تأمین منابع مالی، عامل اصلی توسعه کند این پالایشگاه در سال‌های اخیر بوده است.

محمدعلی دادور، قائم‌مقام پالایشگاه ستاره خلیج فارس در این خصوص در تاریخ 31 فروردین‌ماه 95، در مصاحبه با شانا گفته است: «برای تکمیل چهار واحد اصلی فاز نخست پالایشگاه، نیازمند یک‌هزار میلیارد ریال نقدینگی و در بخش خرید کالا، نیازمند ٥٠ میلیون یورو اعتبار هستیم». با توجه به میزان واردات بنزین در سال 94، منابع مورد نیاز برای تکمیل فاز نخست این پالایشگاه معادل است با هزینه‌ای که تنها در طول 25 روز[1]، برای واردات بنزین از کشور خارج می‌شود.

مسئولان وزارت نفت بارها بر ضرورت تکمیل هر چه سریعتر پالایشگاه ستاره خلیج فارس تأکید کرده و تکمیل آن را موجب قطع واردات بنزین دانسته‌اند. بنابراین و با توجه به عدم‌النفع 20 تا 30 میلیون یورویی[2] ناشی از هر روز تأخیر در راه‌اندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس، ضرورت دارد وزارت نفت با تخصیص منابع مورد نیاز، موانع پیش روی تکمیل فاز اول این پالایشگاه رفع  کند.

[1] با در نظر گرفتن قیمت متوسط 0.4 دلار برای هر لیتر بنزین

[2] محمود شیری، مدیرعامل سابق شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین اجتماعی (تاپیکو)


اگر مطلب مفید بود به اشتراک بگذارید:

نمایش 4068 دفعه
آخرین ویرایش در شنبه 1 خرداد 1395

درباره شرکت پیشگام صنعت

هات تپ خطوط لوله و مخازن از فرایندهای پیچیده و دارای متغیرهای تعیین‌کننده بسیار می باشد. نفس این عملیات با توجه به پیچیدگی هایش دشواری های خاص خود را داراست و از این رو ترجیح بر آن است که متغیرهای خارجی دخیل در تسهیل فرایند هات تپ تا جای ممکن کاهش پیدا کنند و مجری هات تپ تمرکز خود را بر خود عملیات متوجه کند.
به طور کلی دو دسته متغیر در پیشبرد فرایند هات تپ موجودند که بی‌توجهی به هیچ کدام از آن‌ها توجیه پذیر نیست؛ دسته اول متغیرهایی هستند که ذاتی عملیات هات تپ بوده و در هر عملیات تکرار می‌شوند؛ مثل فرایند آماده‌سازی تجهیزات، ساخت اتصالاتی نظیر اسپلیت تی، تجهیز دستگاه هات تپ، تست فشار، تست نشتی و از این قبیل. این دسته متغیرها در تمامی عملیات های انشعاب گرم هات تپ تکرار می شوند و از این حیث جزو بندهای عام و کلی در عملیات انشعاب گرم تلقی می شوند. در تمامی عملیات های هات تپ ما در درجه اول شرایط محیطی انجام کار را آماده کرده و سپس تجهیزات و ابزار آلات مورد نیاز برای کار را تدارک می بینیم. در درجه بعد فرایند ساخت اتصال هات تپ اعم از اسپلیت تی یا سدل نیپل شروع می شود و پس از نصب و تست روی لوله نصب می شود. سایر مراحل شامل نصب ولو و انجام عملیات هات تپ نیز بخشی از فرایند می باشند که چنان که اشاره شد جنبه عام و کلی داشته و در تمامی عملیات های انشعاب گرم تکرار می شوند. مجریان هات تپ معمولاً دستور کار مشخص و روتینی برای انجام این سلسله مراتب از انجام کار دارند.
اما از سوی دیگر با طیف دومی از متغیرها مواجهیم که بسته به نوع عملیات متغیرند. برای مثال محل انجام عملیات هات تپ، ارتفاع یا عمق کار، شرایط محیطی کار، زاویه هات تپ و... . در مورد دسته اول متغیرها رعایت الزامات و استانداردها ضروری است اما در خصوص دسته دوم متغیرها مجری هات تپ و کارفرما باید بکوشند در تعامل با یکدیگر تا جای ممکن از مزاحمت‌ها و تداخل‌های آن‌ها حین کار بکاهند تا پیشبرد پروژه هات تپ با کمترین حاشیه و بیشترین تمرکز و توجه همراه باشد. این دسته متغیرها دارای شرایط منحصر به فرد خود بوده و نمی توان به صورت کلی فرمولی مشخص برای شان ارائه داد، بلکه باید راهکارها و پاسخ های احتمالی به اقتضائات خاص فنی عملیات، به صورت مهندسی شده و ابداعی ارائه شوند. معمولاً روال کار بر این است که مجری عملیات هات تپ اطلاعات را تمام و کمال از کارفرما دریافت کرده و با اتخاذ تدابیر برای مشخصه های ویژه عملیات طرح اجرایی کار را تدوین کرده و به حضور مهندسین و بازرسان کارفرما اعلام می کند تا ایشان نیز نسبت به امکان یا عدم امکان طرح نظر خود را اعلام دارند. در صورت تأیید ایشان کار به انجام می رسد و در صورت عدم تأیید و یا ارائه پیشنهاد اصلاحی، مسئله از طریق کارگروه های فنی و مهندسی و تبادل نظر تا رسیدن به راه حل نهایی ادامه می یابد.
زاویه انجام عملیات هات تپ از جمله متغیرهای خارجی محسوب می‌شود که در صورت امکان قابلیت تغییر موقعیت و زاویه آن وجود دارد. البته چنان‌که اشاره شد این امر در صورتی مقدور است که کارفرما توان استفاده از انشعاب گرفته شده جدید جایگزین درخواست خود را داشته باشد. معمولاً انجام عملیات هات تپ در زاویه 0 درجه و به صورت افقی بهترین و کم حاشیه ترین عملیات هات تپ بر حسب متغیرهای خارجی محسوب می شود، و پس از آن هات تپ عمود در زاویه 90 درجه از بالا دارای مزیت است. اما در صورتی که هات تپ در زوایای مختلف نظیر 30، 45، 60 و مواردی از این نظیر را داشته باشد متغیرهای جدید مثل کنترل دستگاه هات تپ حین انجام عملیات و نیز پیش بینی های ویژه در خصوص محل تردد اپراتورهای عملیات هات تپ نیز بر کار افزوده می‌شوند. در این شرایط و به منظور تسهیل فرایند و کاهش متغیرها، تغییر زاویه عملیات هات تپ به ایشان توصیه می شود اما در صورتی که اقتضای کار و ماهیت انجام عملیات هات تپ به گونه ای است که انجام عملیات به صورت زاویه دار ضروری می‌نماید بدون شک نظر کارفرما بر تسهیل فرایند هات تپ ارجحیت دارد.